Maanantaina alkoi tosiaan työt. Hevosilla oli ollut sunnuntai vapaapäivä, joten olivat todella(todella!) energisiä... Täällä tulee tottumaan siihen, että hevonen vetää kunnon rodeota taluttaessa! Huvittavan näköstä oli, kun taluttaessani erästä hevosta radalta takas talliin, hevonen riehaantu ihan kunnolla. En oo ikinä aikasemmin nähny minkään hevosen pomppivan niin korkeelle tasajalkaa ja välillä jalat erisuuntiin, välillä keula välillä perse ylhäällä!  Siinä se heppa pomppi vaan ympärillä, ei siinä ollu onneks hätiämitiä kun ei se heppa ollu tulossa päälle eikä ollu lähössä poiskaan, siinä vaan loikittiin ympyrää (taispa mulla olla toisessa kädessä samalla loimi..). Joku mies sai päivännaurut siitä sirkuksesta, kyllä naureskeli kunnolla sille showlle :D (tosin tais tuo koni ihan vaan kusettaa mua 6-0, kun sen sitte tuli ottaa joku Nevillen muu työntekijä nii kyllä loppu pelleily siihen kun vähä sai narun pätkästä ryntäille aina kun yritti rueta pelleilee...)

Nyt hevoset ovat tuntuneetkin sitten ihan nössyköiltä sitten maanantain jälkeen. Harvinaista on edelleenkin, jos ei vähintään yks heppa päivässä rupee hyppii pystyyn tai pukittelee tai loikkimaan jotenkii muuten taluttaessa, mutta pääosin ovat kyllä rauhallisia (eilen oli semmonen päivä ettei ykskään hevonen jota talutin, niin ruennu vetämään omaa showta! wow!).

Työpäivät menee suurinpiirtein siten, että aamu alkaa klo 3:30 jaardien siivouksella (kerätään paskat+maahan tippuneet heinät=kauran olkia, mellasankkoihin). Hevoset  saavat siinä myös ruuat (n. mellapöntöllisen verran kauraa, heinäsilppua, olkisilppua, jotain mixereitä joissa on vähän kaikenlaista, ymsyms, en tarkemmin tiiä koska me ei saada annostella/laittaa noiden hevosten ruokia). Ennenkuin hevosia aletaan taluttelee rataa kohti, täytetään heinäpussit ja viedään ne paikoilleen.

Aina kun talutetaan hevosia (paitsi iltatallissa klo 14:30 >), meillä pitää olla heijastinliivit päällä. Hevosille taas laitetaan aina päitset+orikuolaimet. Loimet päällä mennään radalle (lähiaikoina on onneks tullu sääntö, että enää saa taluttaa hevosia vain 1 kerrallaan, ei kahta samaan aikaan kuten aiemmin on tehty. Onneks! En tiiä miten noi on pärjänny noiden rodeoponien kanssa sillo jos molemmat on riehaantuneet :D), jossa hevonen laitetaan tiettyyn "pilttuuseen." Siellä loimi pois ja satula+suitset päälle. Satulointi onkii sitten ihan oma opettelunsa, tietyt remmit pitää kiristää tietyllä tavalla ja joidenkii pitää osottaa taakse ja sitten taas pitää muistaa laittaa joku remmi eka ja sitten vielä jätetäänkii yks remmi laittamatta kiinni koska jockey ite sitten laittaa sen.. Jepjep. Niin, ja paksun satulahuovan alle laitetaan aina pyyhe. Myös hevosten harja+häntä pitää siistiä harjalla (muuten hevosia ei harjailla, niillä tosin onkii melkei kokoajan loimet päällä..).

Kun hevonen tulee radalta, niin se pestään semmosissa pesupaikoissa ("Bobbyjä/Babbyja, porukka kutsuu eri nimillä varsoja/nuoria hevosia (ikä tsekataan lavassa olevasta polttomerkinnästä) ei laiteta kiinni ollenkaan, vanhemmat hevoset kiinnitetään siten, että riimunnaru pujotetaan seinässä olevan lenkin läpi ja sitten pidellään toisella kädellä narusta kiinni). Hevosen pesemisessäkii on tietty järjestys; eka jalat, sitte kaulasta lähtien taaksepäin (myös takajalkojen välistä), hännän alta, sitten puolen vaihto ja lopuks annetaan hepan juoda vähän siitä letkun päästä. Sitten takas samaan "pilttuuseen" mistä on lähtenykii (arvatkaa vaan muistanko kattoo aina sen pilttuun numeron ennen siitä pois lähtöö, no enpä tietenkään... Sitten on kiva arvuutella että mikä on oikee :d) jossa hevonen kuivataan hikiviilalla ja lopuks kuivataan pyyhkeellä. Sitten talutellaan hevosta katosten välissä puiden ympäri niin kauan, että hevonen on jäähtynyt ja hieman kuivahtanut. Hevosia kun pyörii joka aamu radalla n. 70 meiän tallilta, niin siinä tulee kävelyä ihan mukavasti... (+välillä pitää tietenkii viedä valmiita heppoja takas talliin ja hakee uusia koneja tallista radalle, onneks tallin-radan väli on vaan n. parisen sataa metriä) Askelmittari olis mielenkiintonen kapistus näissä hommissa, kiva olis tietää että paljon tulee oikeesti käveltyä päivittäin!

Kun hevoset ovat takaisin tallissa (meiän talli menee radalle ensimmäisten joukossa ja tulee pois viimesten joukossa..), siivotaan taas jaardit ja vaihellaan paksut loimet ohuempiin. Tuolla on kaikilla samanlaiset valkeet ohuet loimet :P Ruokitaan hevoset, lakastaan lattiat, siivoillaan ja kiitos näkemiin. Kello on yleensä n. 9 kun päästään pois.

Päivisin tulee yleensä otettua päikkärit ja sitten vaan lueskeltu/tms ulkona auringossa. Vielä on onneks lämpötilat yli hellerajan päivisin :)

Iltatallissa siivotaan taas jaardeja, vaihellaan loimia, ruokitaan, siivotaan sekä käydään taluttelee joitakin hevosia ulkona+syöttämässä nurmee niille. Iltatallit on yleensä tosi rentoja, aamusin porukka osaa olla melko kireitä toisinaan :) Pois päästään n. klo 17 aikoihin.

Sovittiin meidän kämpän vuokranantajan kanssa, että kun käydään siivoomassa sen toisen tallin jaardit iltatallin jälkeen, niin hän sitten alentaa meiän kämpän vuokraa. Eipä siinä, 6 jaardia siivoo tosi nopeesti :P

Suurinpiirtein näin päivät on yleensä menny. Nukkumaan pitää yrittää rueta joskus viim. klo 21 aikoihin, että kerkeis ees vähän nukkua.. Illanvirkkuna vaan semmonen on todella vaikeeta, ja muutamat päivät tässä on vedettykin n. 4h yöunilla. Huomenna meillä on onneks vapaapäivä, jos on hyvä keli niin mennään Rottnest Islandilla käymään :)

Tästäpä tuli nyt kauhea romaani, mutta ei voi mitään :P Me mennään Marjan kaa paistelee kengurunlihapihvejä, saa nähä millasii niistä tulee :D

P.S. Valitettavasti netti on täällä kuiteskii senverta hidas, etten tänne pysty oikein latailee kuvia... mut fb:stä niitä sitten löytyy :P

P.P.S. Kuinka saatoinkaan melkein jo unohtaa; arvokkain hevonen täällä tallissa on arvoltaan 3 miljoonaa dollarii.... Huuuhhh ei olla uskallettu kysyy että mikä hevonen se on, koska eihän sitä uskaltais taluttaa enää sen jälkeen :D Liian kallis hevonen karkuutettavaksi :D